Hartige winterkost!

De winter brengt stevige koude met zich mee en dat vraagt voor stevig voedsel! De winter brengt elk jaar de perfecte natuurproducten voort die je hiervan kan gebruiken. De huidige seizoengroenten lenen zich prachtig tot het maken van dampende soepen en andere hartige winterkost: denk maar aan prei, selder, winterpenen en kolen. En bonen! Er zijn weinig zaken die zo tsjokvol voedingsstoffen zitten als bonen. Probeer de volgende smakelijke en voedzame maaltijden zeker eens uit en wees creatief:

  • Een hartige maaltijdsoep met wortels, rode en witte bonen. Wat selder kan ook altijd! Doe wat pasta erbij voor de koolhydraten!  
    • Tip: je kan een soep lekker crèmig maken door, na ze een tijdje te koken, een kopje (of 2) bonen uit de soep te nemen en deze te pureren. Dat kan met een mixer, of je kan ze ook plat prakken met een vork. Doe dit mengsel terug bij de soep en laat nog even doorkoken: het zorgt voor een heerlijk crèmige binding.
    • Als je van plan bent om je soep te mixen, is aardappelen toevoegen ook een goede manier om een fluweel gebonden soepje te krijgen. Het zetmeel zorgt voor stevigheid en dikte.
  • Stoofpotjes of stampotten zijn overheerlijk nu: doe je tegoed aan lekker gekruide puree van aardappelen en groenten. Denk aan broccoli, kool of wortel. Voor de vleeseters onder ons kunnen er altijd wat spekblokjes bij. Voor de vegetariërs (of de gezondere optie): wat lepels groene of rode pesto eronder mengen is heerlijk. Een lepeltje sojasaus geeft ook al wat extra smaak!
  • Ovenschotels met aardappeltjes en "vergeten" groenten als pastinaak en raap zijn gemakkelijk om te maken er erg smaakvol. Snijd de groenten in ongeveer even grote blokjes en meng ze in een kom met olijfolie en je kruidenmengsel. Heerlijk met zwarte peper, look, tijm, venkel(zaad) en honing! Een goed halfuurtje in de hete lucht oven, en klaar.  
  • Een hartige lunch (of avondmaaltijd!) kan je altijd bekomen door een lekkere quiche te maken. Pompoen leent zich perfect tot de vulling! Paddenstoelen en aubergines ook. Lekker met parmaham, of een rijk (schimmel)kaasje als topping.  
  • De seizoengroenten van het moment lenen zich ook perfect voor een snelle en smakelijke wok. Wok wat fijngesneden look, gember, ui, winterpenen en prei en je bent vertrokken voor een goede basis! "Pimp" het met chilipepers, broccoli, bloemkool, paddenstoelen en/of gescheurde koolbladeren. Kruid naar gelieve met Aziatische sauzen als vis-, oester- en sojasaus. Aan jou de keuze of je liever noedels of rijst erbij hebt.
  • Verder op het Aziatische spoor: de seizoengroenten lenen zich ook perfect tot een lekkere curry! Dit duurt iets langer, maar je kan goede, kant-en-klare currykruidenmengsels kopen in de (Aziatische) winkel. Bak en stoof je groenten met een uitje, look en chili, meng de currykruiden eronder, laat sudderen in kokosmelk en voilà, je hebt een smakelijke en dampende pot curry op tafel getoverd. Hak wat nootjes en peterselie voor erbij, leg limoenpartjes voor wie een frisse toets wil en eet het lekker op met rijst of krokant brood.  
  • Linzen, kikkererwten en couscous zijn lekkere en voedzame afwisselingen met klassieke rijst of pasta. Zoek de smaken van komijn, venkelzaad, raz el-hanout, look en za'tar eens op: hartverwarmend!