Oorinfecties bij kinderen

Typisch gezien krijgen kinderen vaker te kampen met oorontstekingen dan volwassenen. Hun immuunsysteem is in volle opbouw en de confrontatie met bacteriën en virussen maak hen vaak wat ziekjes. Ontstekingen van de bovenste luchtwegen komen vrij vaak voor: dit zijn de typische verkoudheden, keelontstekingen én oorontstekingen. Een normaal en gezond kind maakt vrij veel luchtweginfecties per jaar door, wel 6 tot 10*. Dat is dus niets om je uitgesproken zorgen over te maken.

Oorontstekingen worden dus vaak veroorzaakt door dezelfde ziektemakers die ook verkoudheden teweeg brengen. Oorpijn is een typische klacht, maar oorontstekingen die zich wat verder zetten kunnen ook voor etter in het oor zorgen (een "loopoor"). Dit etter is besmettelijk! Het oor van je kind regelmatig proper maken (droogdeppen) én strikte handhygiëne handhaven zijn dus erg belangrijk. 

Ook al zijn ze normaal en veelvoorkomend, oorontstekingen kunnen je kind wel erg veel last bezorgen. Vaak ervaren kinderen met een oorontsteking veel pijn aan hun oren, voelen ze zich slap, maken ze koorts en moeten ze veel huilen, zeker als ze neerliggen. Liggen kan in het geval van een oorontsteking erg oncomfortabel zijn, omdat de pijn dan intenser kan voelen. Niet goed kunnen liggen, slecht slapen ... Het helpt allemaal niet. Volg steeds het advies van je arts omtrent medicatie, het al dan niet naar school of de opvang gaan, etc. Naargelang de infectie bacterieel of viraal van aard is, zal een gepaste behandeling gestart worden. Neem ook zeker contact op met je arts wanneer de koorts van je kind voor langere tijd hoog blijft. 

Buiten het puur medische om, is het bovenal belangrijk dat je kind zich veilig en verzorgd voelt. Je kind heeft pijn en voelt zich ziek. Aandacht, zorg en troost kunnen alleen maar helpen! Probeer zeker zaken als "niet flauw doen" achterwege te laten, want daar wordt niemand gelukkig van. Je kind is ziek en verdient liefdevolle zorg. Zoals hierboven al benoemd, kan neerliggen tijdens een oorinfectie heel oncomfortabel zijn. Wat hierbij eventueel kan helpen, is je kind een extra hoofdkussen geven, zodat ze minder horizontaal plat liggen.

Ons apothekersteam helpt je graag verder met je vragen en zorgen! Aarzel niet om ons te contacteren.

* Bron: Gezondheid en wetenschap